Publicat de Vegazin
25.Feb.2021. 19:34
Lectură de 6 minute

10 Sfaturi pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase

thumbnail for this post

Fotografie realizată de Vanessa Loring de la Pexels

Ai decis să devii mai sănătos? Acum este momentul să faci pași concreți în această direcție și să îți demonstrezi ție însuți că se poate! Este mai ușor și mai ieftin să previi problemele de sănătate decât să le tratezi, de aceea îți propunem o listă cu 10 obiceiuri sănătoase pe care să le adopți. Citește-le, adoptă-le și bucură-te de viață în fiecare zi!

  1. Hrănește-te inteligent!
  2. Ai grijă la porțiile consumate!
  3. Bea apă!
  4. Fă mișcare în fiecare zi!
  5. Renunță la un viciu!
  6. Descoperă un hobby!
  7. Zâmbește mai mult!
  8. Odihnește-te suficient!
  9. Trăiește o viață organizată!
  10. Ai încredere în tine!

1. Hrănește-te inteligent!

Semințe și legume Fotografie realizată de Vanessa Loring de la Pexels

Nutriționiștii recomandă ca farfuria vegană ideală să cuprindă:

  • ¼ fructe: majoritatea fructelor au puține calorii și nu conțin deloc colesterol. Fructele sunt o sursă importantă pentru nutrienți și vitamine, plus că au și constituie o sursă importantă de fibre.
  • ¼ legume: similar fructelor, legumele au un conținut caloric redus și nu au colesterol. Mâncând legume, crești aportul de nutrienți și vitamine direct din alimentație, fără să fie nevoie să apelezi la suplimente. Legumele conțin vitamina C, fosfor, vitamina A și fibre. Dieta bogată în legume reduce considerabil riscul dezvoltării bolilor cronice.
  • ¼ leguminoase: sunt bogate în fibre și nutrienți (în special vitamine din grupa B și vitamina E) si sunt o sursă importantă de proteine. Prin consumul de leguminoase reduci nivelul colesterolului, riscul dezvoltării diabetului zaharat și te ajută și la controlul greutății datorită nivelului redus de calorii.
  • ¼ cereale: datorită conținutului ridicat de fibre, cerealele ajută la îmbunătățirea digestiei și te fac să te simți sătul.

2. Ai grijă la porțiile consumate!

Varietate de mâncăruri Fotografie realizată de Ella Olsson de la Pexels

Pregătește-ți porțiile înainte de a te așeza la masă, având în vedere recomandările de la punctul anterior și în funcție de obiectivele tale: creșterea masei musculare, pierderea din greutate sau păstrarea greutății actuale.

Odată pregătită, aceasta va fi porția ta și îți recomandăm să nu îți reumpli farfuria a doua oară. Porția corectă nu trebuie să te facă plin, ci doar să îți potolească senzația de foame. Ține minte, organismul nostru are nevoie de 20 de minute pentru a conștientiza si a simți senzația de sațietate. Dacă te ridici de la masă cu senzația de “stomac plin”, înseamnă că ai mâncat prea mult!

Mâncând des și mai puțin îți accelerezi metabolismul și eviți lărgirea stomacul, care în timp va duce la creșterea porțiilor pentru a ajunge la același nivel de sațietate.

3. Bea apă!

Pahar cu apă Fotografie realizată de Christine Sponchia de la Pixabay

Corpul nostru este format din 60% apă. În cursul zilei pierdem constant din rezervele de apă ale organismului: prin transpirație, urină dar și prin respirație. Consumul cantității corecte de apă este vital pentru funcționarea optimă a organismului. Suplimentar, acesta accelerează metabolismul și favorizează eliminarea toxinelor.

Specialiștii recomandă un consum zilnic de lichide de ~2,5 litri pentru femei și ~3,5 litri pentru bărbați. Nu uita, acestea sunt recomandări, dar în funcție de anumiți factori, necesarul tău poate fi mai mare sau mai mic. Depinde de dieta pe care o urmezi, de temperatura de afară și de anotimp, de activitățile zilnice, etc.

Consumând cantitatea recomandată, pielea ta va fi mai frumoasă și mai elastică.

4. Fă mișcare în fiecare zi!

Alergare în parc Fotografie realizată de Kampus Production de la Pexels

Poți să fii activ în afara sălii de sport și fără abonament. Caută posibilități de mișcare, nu scuze și integrează mișcarea pas cu pas în rutina ta zilnică:

  • alege scările în locul liftului sau al scărilor rulante
  • coboară mai repede de pe autobuz și parcurge distanța până la următoarea stație pe jos
  • la mall, parchează mașina cât mai departe de intrare
  • fă curățenie ascultând muzica ta preferată
  • joacă-te în zăpadă
  • la birou fă pauze dese și scurte și plimbă-te 5-10 minute de fiecare dată
  • renunță la e-mail și fă o vizită colegului de birou

5. Renunță la un viciu!

Libertate în lan de floarea soarelui Fotografie realizată de Andrea Piacquadio de la Pexels

Viciile nu înseamnă doar alcool și tutun, ci toate dependențele pe care le avem, în ciuda faptului că știm cât de nocive sunt. Propune-ți să te eliberezi de un obicei nesănătos, fie el:

  • consumul excesiv de alcool
  • consumul excesiv de tutun
  • dulciurile
  • snack-urile târzii
  • emisiunile TV de proastă calitate

6. Descoperă un hobby!

Semințe și legume Fotografie realizată de Deeana Creates de la Pexels

Învață ceva nou, dezvoltă-te și ține-ți mintea ocupată. Hobby-urile trebuie să îți ofere plăcere; găsește ceea ce este ideal pentru tine:

  • Fă lucruri manuale (pregătește mărțișoare pentru cei dragi, pictează, recondiționează mobila…)
  • Gătește specialități, surprinde-ți prietenii și familia cu mâncăruri nemaipomenite
  • Fă drumeții, savurează natura
  • Citește o carte
  • Învață o limbă nouă
  • Coleționează obiecte care îți plac

7. Zâmbește mai mult!

Felie de pâine zâmbitoare Fotografie realizată de Sidney Troxell de la Pexels

Știm că viața nu este doar lapte și miere băutură vegetală și sirop de agave 😉, însă depinde de noi și de atitudinea noastră să scoatem maximul posibil din tot ceea ce avem în viață și să profităm de fiecare situație. Nimeni nu va face asta în locul nostru. Iubește-te, pune-te pe primul loc și zâmbește în fiecare zi. Te vei simți mult mai bine și vei transmite această stare de bine și celor din jurul tău.

8. Odihnește-te suficient!

Pisică dormind pe pat Fotografie realizată de Anete Lusina de la Pexels

Culcă-te înainte de miezul nopții și încearcă să dormi suficient, cât îți cere corpul (7-10 ore), în fiecare noapte. Somnul liniștitor (odihna pasivă) îți va da o senzație de bine și de claritate mentală în următoarea zi. Peste noapte creierul se relaxează, procesează cele întâmplate în cursul zilei și a doua zi vei vedea totul mult mai clar. Lipsa somnului accentuează senzația de foame, care de obicei este compensată prin consumul excesiv de carbohidrați. Mai devreme sau mai târziu aceste excese vor duce la acumularea de kilograme suplimentare nedorite.

Conștientizează că stresul cotidian poate duce la depresie, anxietate, epuizare și fă o schimbare! Eliberează-te de stresul zilnic, deconectează-te de la telefon, tabletă sau calculator și odihnește-te activ în timpul zilei. Fă mișcare, mănâncă sănătos, zâmbește și socializează cu cei din jurul tău.

9. Trăiește o viață organizată!

Birou în ordine perfectă

Fă-ți un plan și ține-te de el. Totul va părea mai simplu și vei avea impresia că ai mai mult timp la dispoziție. În fiecare seară notează într-o agendă sau într-o aplicație ce planuri ai pentru ziua următoare.

  • prioritizează evenimentele la care vrei să ajungi
  • planifică-ți întâlnirile
  • alocă timp unui hobby
  • acordă-ți timp pentru odihnă activă, deconectează-te de la tehnologie și observă lumea din jurul tău

Concentrează-te să le îndeplinești în primul rând pe acestea și abia după aceea include noi activități în programul tău.

10. Ai încredere în tine!

Persoană pe culmea muntelui Fotografie realizată de Free-Photos de la Pixabay

Încrederea în sine îți deschide noi posibilități! Bucură-te și fii mândru de realizările tale. Le-ai atins prin efortul pe care l-ai depus, prin timpul pe care l-ai investit, prin planurile pe care ți le-ai făcut și le-ai implementat.

Te așteptăm în magazinul nostru online

Vegazin